På Naturskolan brinner vi för ett platsbaserat lärande där hållbar utveckling är ett viktigt fokus. Vi vill att våra besökare ska få möta naturen på ett lekfullt och undersökande sätt. Genom att vara närvarande i naturen och uppleva omgivningarna genom våra sinnen kan vi få en mer hållbar relation till vår omvärld och tillsammans göra världen till en bättre plats. Naturskolan är inte en bestämd plats utan ett arbetssätt där idén är att ”lära in ute” samt att lära ”hands on” är bärande. Forskning visar att när hela kroppen och alla sinnen är inblandade i ett lärande blir kunskapen lättillgänglig, påtaglig och konkret.
Vi bedriver Naturskolan enligt Naturskoleföreningens koncept med utomhuspedagogik som plattform samtidigt som vi tar avstamp i läroplanerna. Vi erbjuder kreativa och lustfyllda tillfällen som inspirerar och utvecklar vårt sätt att ta hand om vår jord. Trädgårdsföreningen, skolgården, våra naturreservat och andra miljöer i vår kommun är fantastiska resurser för lärande. Vårt mål är att genom praktiskt arbete förstärka och förankra ett teoretiskt faktainnehåll i ett sammanhang.
Titta i det aktuella programmet för att ta del av det tema som pågår just nu. I övrigt utformar vi gärna innehåll och teman tillsammans med er. Vill ni samarbeta med oss kring friluftsdagar, fortbildningar och liknande så hör av er så pratar vi oss samman om detta.
Vad ni kan förvänta er av vår naturskoleverksamhet
Våra lärtillfällen ska ge er en upplevelse och en erfarenhet utifrån det ämne och område som ni valt. Ni får ta del av en pedagogisk planering till det valda området. I vissa fall kommer ni också att få ta del av annat material att använda före och/eller efter ert inbokade lärtillfälle.
Lärtillfället genomförs på den plats som vi tillsammans valt ut. Vi från Naturskolan ansvarar för undervisningen under lärtillfället.
Vad vi förväntar oss av er
Vi på Naturskolan vill att pedagogerna som kommer med eleverna deltar i arbetet tillsammans med eleverna. Vi vill att ni ansvarar för att hjälpa igång de elever som inte gör det de ska utifrån instruktionerna samt även ansvara för eventuell konfliktlösning. Detta då ni känner era elever på ett sätt som vi inte gör. Vi förväntar oss också att ni uppmuntrar eleverna att ha kläder efter väder för att lektionen och utevistelsen ska bli så bra som möjligt för alla elever.
Avbokning & ombokning
Då vi är få pedagoger som arbetar på Linköpings Naturskola kan vi behöva ställa in eller omboka ert lärtillfälle på grund av sjukdom. Då informerar vi er så fort som möjligt och bokar ett annat tillfälle så snart vi kan.
Om det är så att ni behöver avbeställa eller omboka ert lärtillfälle vänligen gör det i så god tid som möjligt.
Bokning
Vid bokning behöver vi svar på följande:
- Skolans namn
- Kontaktperson
- Antal elever
- Antal medföljande pedagoger
- Vilken sorts lärtillfälle som önskas
- Fakturaadress inkl. organisationsnummer och referensnr.
Kostnad
Kostnaden för de olika lärtillfällena finns specificerat i informationstexterna i Naturskolans program.
Resor: Naturskolan använder elcykel upp till 45 minuter enkel resa, om resvägen är cykelbar. Vid bilresor tillkommer kostnad med 40 kr/mil exkl. moms.
Materialkostnad kan tillkomma enligt överenskommelse.
Ombokning/avbokning: Om det är så att ni behöver avboka eller omboka ert lärtillfälle, vänligen gör det i så god tid som möjligt.
Övrig information: Vid intresse av friluftsdagar, fortbildningar och liknande kontakta oss för information om innehåll och kostnad.
Priserna ovan gäller inom Linköpings kommun. Om andra kommuners skolor eller förskolor önskar ta del av vårt program vänligen kontakta oss för prisuppgifter.
Kontakta oss gärna för bokning och mer information
Yvonne Davidsson: 010-303 91 61
yvonne.davidsson@calluna.se
Linköpings Naturcentrum
Lasarettsgatan 1
582 29 Linköping
linkopingsnaturcentrum@calluna.se
Telefon: 013-20 62 68
Presentation av vår naturskolepedagog
Yvonne har mångårig erfarenhet som pedagog i förskola, skola och Svenska Kyrkan. Hon är utbildad lärare i textilslöjd, svenska och utomhuspedagogik.